Водопад "Заножене"

водопад-заножене

Водопад "Заножене"

 Намира се на около 3 км от центъра на Вършец, в местността "Водопада" над квартал Заножене, в коритото на река Орлощица. За да посетите Водопада, трябва да стигнете до центъра на кв.Заножене и да завиете наляво, продължавайки до края на улицата и от там отново да поемете на ляво.  По пътя има указателни табели .
 Самият Водопад представлява двустепенна водна каскада, висока около 10м. Водопадът е особено живописен през пролетта или след дъждове, когато водите му са буйни и разливащи се, преливащи от едно ниво на друго. Над Водопада минава мост, от който се разкрива запленяваща гледка. Местността е покрита с красиви широколистни гори. Мястото е подходящо за пикник, тъй като има изградени масичка с пейки, както и информационна табелка. Над самия Водопад се намира обширна поляна с изглед към върховете на Стара планина и към вр. Тодорини кукли.
 До Водопада може да се стигне с автомобил, с велосипед, както и пеша. Ако изберете да се разходите пеша, трябва да тръгнете по черен път в дясно от моста на пътя към хижа "Бялата вода", намиращ се до Спортната зала на Вършец. Маршрутът е дълъг около 2 км.