Клисурски манастир "Св. Св. Кирил и Методий"

клисурски-манастир

Клисурски манастир "Св. Св. Кирил и Методий"

Клисурски манастир "Св. Св. Кирил и Методий" е действащ девически манастир. Той е четвъртия по големина манастир в България.  Бил е център за духовен живот още по времето на Втората българска държава (1240 година).  Разположен в подножието на старопланинския връх "Тодорини кукли" в китната долина на река Врещица, той е носил прозвището Врещецки манастир. В първите години от падането на България под Османско иго е бил разрушен и задълго мястото остава забравено.  През 19 век светата обител бива напълно възстановена. Към нея се събира многобройно монашество. Клисурски манастир функционира като мъжка общежитиина света обител до 2008г., с последен игумен Архимандрит Антим. След това с благословението на Видински митрополит Дометиан, манастира бива населено от сестринство с майка игумения монахиня Таисия.
 В светата обител има иконописно ателие, в което сестринство изографисва икони по традицията на древната Охридска школа. В църквата освен свещи и икони ще видите многобройни дребни сувенири, рисувани камъчета и други предмети, ръчно изработени от монахините.
 В двора на манастира тревата винаги е зелена и поддържана, а цветята са навсякъде.  Изключително красив е през пролетта и лятото, но ако дойдете в мъглив есенен ден, мястото ще ви се стори още по-свещено, почти нереално. През зимата мястото и истинска приказка.
 В манастира се предлага настаняване. Около него има чудесен парк, места за разходка и хубаво заведение, в което да опитате от местните специалитети, приготвени с продукти от манастирската ферма.  Не пропускайте да вкусите от дъхавото манастирско малиново вино!