Минералната баня

Новата минерална баня е символа на град Вършец. Тя е построена през 1930г. по проект на арх. Радев и е с площ 732кв.м, в стил Ар Деко. Има тераси за хелиолечение и огромен часовник на централната фасада. Покривът е украсен в четирите ъгъла със скулптури на малки къпещи се момченца, възседнали огромни охлюви - символи на бързото оздравяване. Образите на нимфи - полубогини олицетворяват живите сили на природата. Те пазят този "храм на здравето", в който блика чудотворна минерална вода в басейн с романски мозайки. 

Непосредствено до нея се намира и Старата минерална баня, построена пред 1910г. Особено впечатление прави стилистиката на прозорците в архитектурен стил късен сецесион. Фасадата е украсена с двуредов венец от маслинени клонки. Днес функционира само Новата минерална баня.

 

Градът е известен от древността с лечебните свойства на минералната вода. Минералните води бликат от няколко извора. Температурата им е 36,4С до 38С и с общ дебит 15 л/сек. Водата от всички минерални извори е със слаба минерализация, алкална, хидро-карбонатна, сулфатно-натриева, ниска водна твърдост, бистра, безцветна и с приятни питейно-вкусови качества. Съдържа елементи като желязо, литий, барий, алуминий, стронций, фосфати, манган, арсен и др. Подходяща е за вътрешно приемане, за инхалации, за напояване. Водата се прилага за лечение на:

  • Функционални болести на централната нервна система
  • Сърдечно-съдови заболявания
  • Ендокринно-обменни заболявания
  • Стомашно-чревни заболявания
  • Чернодробни заболявания
  • Болести на периферната нервна система

Подходяща е и за обща профилактика, укрепване и закаляване на организма, физическа и психическа преумора и други.